24 Mayıs 2012 Perşembe

DEZENFEKSİYON


DEZENFEKSİYON
Günümüzde dezenfeksiyon sistemleri dört ana başlıkta toplanabilir:
1.Klor
2.Ozon
3.Bakteri filtrasyonu
4.UV ile dezenfeksiyon
1).Klor ile Dezenfeksiyon:
Bu sistemin avantajları depo etkisinin olması, ucuz olması ve uygulamasının kolay olmasıdır. Bir kuyuyu dezenfekte etmek istediğimiz zaman içine klor atmak yeterlidir. Bina girişlerinde ana giriş suyunun dezenfeksiyonu için dozaj pompası ile klorlamak, kolay ve etkili bir çözümdür.
Klorlu sistemin dezavantajları ise şöyle sıralanabilir:
Suda koku yapması, etkisini gösterebilmesi için 20-30 dakikalık bir sürenin gerekmesi, bu sebeple de bir reaksiyon kabına ihtiyaç olması ve klor ile reaksiyona girebilecek organik maddelerin suda bulunmaması gerekmesidir. Su amonyak ihtiva ettiği taktirde klorlamanın kanserojen etkisi olabilmektedir. Bina girişlerinde klorlamadan sonra suyun bir depoda bekletilmesi gerekmektedir.
OTOMATİK ORP KONTROLLÜ KLOR DOZAJ SİSTEMİ

2).Ozon ile dezenfeksiyon:
Ozonun en büyük avantajı; kokusunun olmaması, çok kuvvetli bir dezenfektan olması, çabuk tesir etmesi ve suda kimyasal bir değişim yapmamasıdır.
Ozonun dezavantajları ise; ozon gazının çok zehirli bir gaz olmasından dolayı sistemin pahalı olması ve buna bağlı oalrak diğer sistemlere göre daha komplike olmasıdır. Ozon sisteminin bakımı ve servisi için diğer sistemlere göre çok daha kalifiye eleman gerekmektedir. Ozon sistemlerinin kullanım alanlarını, büyük kapalı havuzların bulunduğu eğlence parkları, şişeleme endüstrisi ve kimya sanayii olarak sıralayabiliriz.

3).Bakteri filtrasyonu:
Bu tip filtrasyon çok özel kartuşların kullanılması sebebiyle, yüksek debilere uygun olmayan ve genellikle hastane ve laboratuarlarda kullanılan bir sistemdir.

4).UV ile dezenfeksiyon:
Türkiye'de UV sistemi kullanımı içme sularının dezenfeksiyonu ile gündeme gelmiştir. UV cihazları doğru dizayn edilip seçildikleri takdirdr bu cihazlar ile güvenli ve uygun maliyetli dezenfeksiyon yapılabilir. Bu sistem kimyasal maddeler suya katılmadığı ve suyun tadı değişmediği ve de başka mikroorganizma veya kimyasal bileşimler ortaya çıkmadığı için tercih edilmektedir. Ana kullnım alanlarını; evsel içme suyunun dezenfeksiyonu, otel ve retoranların kullanım ve içme sularının arıtılması, yiyecek ve içecek endüstrisinde, konserve fabrikaları ve şişeleme tesisleri olarak sıralayabiliriz.

UV DEZENFEKSİYON SİSTEMİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder