DEZENFEKSİYON
Günümüzde dezenfeksiyon sistemleri
dört ana başlıkta toplanabilir:
1.Klor
2.Ozon
3.Bakteri
filtrasyonu
4.UV ile dezenfeksiyon
1).Klor ile Dezenfeksiyon:
Bu
sistemin avantajları depo etkisinin olması, ucuz olması ve uygulamasının kolay
olmasıdır. Bir kuyuyu dezenfekte etmek istediğimiz zaman içine klor atmak
yeterlidir. Bina girişlerinde ana giriş suyunun dezenfeksiyonu için dozaj
pompası ile klorlamak, kolay ve etkili bir çözümdür.
Klorlu
sistemin dezavantajları ise şöyle sıralanabilir:
Suda
koku yapması, etkisini gösterebilmesi için 20-30 dakikalık bir sürenin
gerekmesi, bu sebeple de bir reaksiyon kabına ihtiyaç olması ve klor ile
reaksiyona girebilecek organik maddelerin suda bulunmaması gerekmesidir. Su
amonyak ihtiva ettiği taktirde klorlamanın kanserojen etkisi olabilmektedir.
Bina girişlerinde klorlamadan sonra suyun bir depoda bekletilmesi
gerekmektedir.
OTOMATİK ORP KONTROLLÜ KLOR DOZAJ SİSTEMİ |
2).Ozon ile dezenfeksiyon:
Ozonun
en büyük avantajı; kokusunun olmaması, çok kuvvetli bir dezenfektan olması,
çabuk tesir etmesi ve suda kimyasal bir değişim yapmamasıdır.
Ozonun
dezavantajları ise; ozon gazının çok zehirli bir gaz olmasından dolayı sistemin
pahalı olması ve buna bağlı oalrak diğer sistemlere göre daha komplike
olmasıdır. Ozon sisteminin bakımı ve servisi için diğer sistemlere göre çok
daha kalifiye eleman gerekmektedir. Ozon sistemlerinin kullanım alanlarını,
büyük kapalı havuzların bulunduğu eğlence parkları, şişeleme endüstrisi ve
kimya sanayii olarak sıralayabiliriz.
3).Bakteri filtrasyonu:
Bu
tip filtrasyon çok özel kartuşların kullanılması sebebiyle, yüksek debilere
uygun olmayan ve genellikle hastane ve laboratuarlarda kullanılan bir
sistemdir.
4).UV ile dezenfeksiyon:
Türkiye'de
UV sistemi kullanımı içme sularının dezenfeksiyonu ile gündeme gelmiştir. UV
cihazları doğru dizayn edilip seçildikleri takdirdr bu cihazlar ile güvenli ve
uygun maliyetli dezenfeksiyon yapılabilir. Bu sistem kimyasal maddeler suya
katılmadığı ve suyun tadı değişmediği ve de başka mikroorganizma veya kimyasal
bileşimler ortaya çıkmadığı için tercih edilmektedir. Ana kullnım alanlarını;
evsel içme suyunun dezenfeksiyonu, otel ve retoranların kullanım ve içme
sularının arıtılması, yiyecek ve içecek endüstrisinde, konserve fabrikaları ve
şişeleme tesisleri olarak sıralayabiliriz.
UV DEZENFEKSİYON SİSTEMİ |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder